суббота, 4 января 2025 г.

МАКАРОНИ ЗАПЕКТИ з сосисками

 500 г варених макаронів

6 сосисок

1 столова ложка підсмадженої цибулі

2 яйця

150 мл сметани

за смаком спеції

80 г твердого сиру

Інструкція з приготування

1

Відварені макарони змішати з цибулею, нарізаними кружечками сосисками, посолити, поперчити.

2

У окремій ємності змішати яйця, сметану, улюблені приправи, наприклад до м'яса.

3

Макарони викласти у змащену вершковим маслом форму, залити заливкою. Зверху затерти сиром.

3

Запікати при температурі 180 градусів 25-35 хв.

понедельник, 30 декабря 2024 г.

Запіканка з фаршу та картоплі

Запіканка з фаршу та картоплі 

Можна приготувати з фаршу на вечерю смачну запіканку з картоплі та фаршу. Невелика кількість складових і насичений смак є перевагами цієї страви.

Складові:

  • картопля — 4 шт.;
  • м’ясний фарш — 500 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • зубчики часнику — 2 шт.;
  • сир твердий — 250 г;
  • сметана — 500 г;
  • сіль і чорний перець на смак.

Готуємо. 

  1. Почищену картоплю порізати кільцями. Викласти в форму для випікання першим шаром.
  2. Фарш розкласти зверху картоплі.
  3. Наступний шар — порізана півкільцями цибулина.
  4. Помазати 250 г сметани цибулю.
  5. Залишок сметани розмішати у 250 мл води, додати дрібно нарізаний часник, перець і сіль, додати в форму.
  6. Запікати 45-60 хв при температурі 190 градусів.
  7. Додати зверху натертий сир та доготувати 10 хв.
  8. приготувати з фаршу на вечерю 

воскресенье, 8 сентября 2024 г.

Фарширований перець

 🌶️🥕🍅

Сезон фаршированого перцю у розпалі. У вересні чи не з кожного вікна пахне перчиком. Спробуйте приготувати за цим рецептом, вам сподобається.

Подробиці

Інгредієнти на 12 штук:

600 г фаршу на смак

1 склянка рису

1 цибулина

1 морквина

сіль

перець

Соус:

1 цибулина

1 морквина

1 л томатного соку

Приготування:

Відваріть рис, а тим часом почистьте цибулю й моркву. натріть, наріжте та обсмажте. Підготуйте начинку: змішайте всі інгредієнти посоліть та поперчіть, перемішайте і зафаршируйте перці.

Складіть у велику посудину. Для заливки: обсмажте цибулю й моркву, залийте томатним соком, посоліть, поперчіть, додайте цукру на смак та протушкуйте 10 хвилин.

Залийте соусом перець, додайте лавровий листочок та тушкуйте на маленькому вогні протягом 1,5 години. Страва готова. Подавайте зі сметаною. Смачного!

среда, 4 сентября 2024 г.

Аджика

 Існує безліч рецептів аджики. Пропонуємо карпатський рецепт пікантної заготовки на зиму з помідорів і перцю, яка приємно здивує вас оригінальним смаком.

Вам знадобиться: 

помідори 5 кг;

перець болгарський 1 кг;

цибуля 1 кг

морква 1 кг;

яблука кислі 1 кг;

часник 300 г;

перець гострий 3 4 шт;

сіль 120 г;

цукор 200 г;

олія 300 мл;

оцет 30 мл.

Спосіб приготування

Помідори нарізати та пропустити через м'ясорубку. Потім перемолоти моркву. 

Перемолоти цибулю та солодкий перець. Також потрібно перемолоти яблука без шкірки, вони повинні бути з кислим смаком. Овочі перемішати, ставимо на вогонь.  

Варити овочі протягом 1,5 години. Потім додати цукор, сіль та соняшникову олію. Варити ще 30 хвилин, періодично помішувати. 

Перемолоти часник та гострий перець. Додати до аджики за 15 хвилин до готовності аджики. В кінці додати оцет та варити ще 5 хвилин. 

Розливаємо аджику в стерилізовані банки та закриваємо. 


понедельник, 2 сентября 2024 г.

Квашені помідори

Існує безліч рецептів аджики. Пропонуємо карпатський рецепт пікантної заготовки на зиму з помідорів і перцю, яка приємно здивує вас оригінальним смаком.



Вам знадобиться: 


помідори 5 кг;

перець болгарський 1 кг;

цибуля 1 кг

морква 1 кг;

яблука кислі 1 кг;

часник 300 г;

перець гострий 3 4 шт;

сіль 120 г;

цукор 200 г;

олія 300 мл;

оцет 30 мл.

Спосіб приготування


Помідори нарізати та пропустити через м'ясорубку. Потім перемолоти моркву. 


Перемолоти цибулю та солодкий перець. Також потрібно перемолоти яблука без шкірки, вони повинні бути з кислим смаком. Овочі перемішати, ставимо на вогонь.  


Варити овочі протягом 1,5 години. Потім додати цукор, сіль та соняшникову олію. Варити ще 30 хвилин, періодично помішувати. 


Перемолоти часник та гострий перець. Додати до аджики за 15 хвилин до готовності аджики. В кінці додати оцет та варити ще 5 хвилин. 


Розливаємо аджику в стерилізовані банки та закриваємо.

пятница, 19 июля 2024 г.

А ЩО НА ГАРЯЧЕ? стр. 2

 

СМАЖЕНИЙ ЯЛОВОЧИЙ МОЗОК

500г яловичого мозку ῀1 ч.л. тертої лимонної цедри ῀2 ч.л. винного оцету ῀зелень ῀паприка ῀сіль ῀перець ῀зубчик часнику ῀олія ῀2 яйця ῀панірувальні сухарі або борошно.

Яловичий мозок почистить від плівки і покладіть  у миску. Залийте холодною водою, влийте винний оцет СМАЖЕНИЙ і залешить  на 30 хв. За цей час із нього вийде кров.

В іншу миску налийте олію і додайте подрібнений часник, паприку, цедру, зелень, сіль та перець, ретельно перемішайте.

Мозок вийміть з води, обсушить паперовим рушником і поріжте на шматочки, як волоський горіх, додайте у миску з маринадом, перемішайте та залишить у холодильнику на 24 години.

Збийте яйця, додайте борошно або сухарі, перемішайте. Мозок перекладіть з маринаду в кляр і обережно перемішайте. У сковороду влийте олію  і розігрійте на середньому вогні. Підготовлені шматочки мозку обсмажуйте з двох боків 3-4 хв. на середньому вогні.

СЕКРЕТ підсмажені шматки мозку перекладіть на паперові серветки, щоб забрати зайву олію.

 

КАЧАЧІ НІЖКИ В АПЕЛЬСИНОВОМУ  COУСІ З КАПУСТОЮ

качачі ніжки 2 скл. Апельсинового соку 2 ст.л. меду 50 мл червоного сухого вина пів головки червоної капусти олія сіль перець.

Капусту дрібно посічіть, викладіть у широку каструлю, залийте апельсиновим соком, додайте мед і вино. Поставте капусту на невеликий газ і тушкувайте під покришкою посоліть і поперчіть. Качачі ніжки помийте і наріжте на шкірі ножом сітку. Обсмажте  на сковороді до румяності з двох боків на олії. Перекладіть ніжки на капусту в каструлі і тушкуйте разом приблизно 1 год., доки мясо не стане мяким. Приправте до смаку.

СЕКРЕТ подавайте страву гарячою, виклавши ніжки на капусту.

 

КУРЯЧІ ГОМІЛКИ НА ХЛІБНІЙ ПОДУШЦІ

1 кг курячих гомілок 3-4 цибулини сіль суміш мелених перців 1 ч.л. гострої гірчиці домашній білий хліб.

Цибулю наріжте півкільцями, додайте сіль і суміш мелених перців з гірчицею, ретельно примніть руками, щоб виділився сік. Замаринуйте курячі гомілки в цибулі, залишивши на 2 год, або на ніч. На деко застелить шар фольги, покладіть шматочки білого хліба, зверху – гомілки з цибулею. Запікайте в  духовці при температурі 180 градусів близько 60 хв.

СЕКРЕТ подавайте з маринованим виноградом або оливками.

 

ІМБИРНА СВИНИНА ІЗ САКЕ

Страва саме для холодного зимового дня – зігріє, бо з імбиром та горілкою.

400 г ошийка 1 ст.л. саке (японська рисова горілка) 1 ст.л. тертого імбиру 3 ст.л. соєвого соусу 2-3 зубчики часнику 2 ч.л. коричневого цукру 2 ст.л. яблучного оцту маленька головка капусти сіль.

Спершу – соус маринад: змішуємо у мисці соєвий соус, тертий імбир, чавлений часник, саке, цукор і яблучний оцет. Свинину ріжемо тонкими смужками і кладемо в целофановий пакет. Поливаємо соусом – маринадом і щільно завязуємо, щоб не проходило повітря. Кладемо на годину до холодильника. Капусту шаткуємо і мнемо із сіллю. Викладаємо капусту на деко, зверху свинину і ставимо в духовку на 30 хв. при температурі 180 градусів.

СЕКРЕТ замість саке можна взяти звичайну горілку.             

 

ЯЛОВИЧИНА В ЛИМОННОМУ СОУСІ

Лимон варто додавати не тільки до чаю. Вітамін С нас убереже від застуди, а мясо з цитриною буде ніжнішим та ароматнішим.

700г яловичої вирізки 1 великий лимон 1 ст.л. соєвого соусу 5 ст.л. крохмалю 1 ст.л. цукру 1 пучок зеленої цибулі ῀зубчик часнику ῀4 ст.л. оливкової олії ῀сіль ῀перець.

Яловичину порізати на шматки завтовшки 1 см, потім можем – на смужки. Влити до яловичини соєвий соус, перемішати. Всипати 4 ст.л. крохмалю, знову перемішати, щоб шматочки м’яса були повністю покриті крохмалем. Зелену цибулю порізати на шматочки по 3 см. Часник  подрібнити. 3 лимона натерти цедру, з м’якуша відтиснути сік. Розігріти олію. Порціями обсмажити м’ясо. Обсмажити зелену цибулю і часник, можна в тій самій сковороді. Додати до цибулі мясо, цедру і сік лимона, цукор. 1 ст.л. крохмалю, що залишились, розвести в 1,5 ст.л. води. Влити розведений крохмаль до мяса. Ретельно перемішати і кипятити 2 хв.

СЕКРЕТ лимон попередньо ретельно помити й ошпарити окропом.

 

СВИНИНА З АЙВОЮ

500г свинячої виразки 500г айви 3 ст.л. олії спеції до м’яса ῀100 мл вина ῀сіль ῀перець.

Мясо порізати на шматочки, посипати сіллю, перцем, спеціями і залишити в холодильнику на декілька годин або й на добу. В казанку розігріти олію, викласти мясо і тушкувати під покришкою на маленькому вогні 1 год. Влити вино і тушкувати ще 20 хв.

Айву розрізати на четвертинки, почистити від серцевини, додати до мяса і готувати ще пів години.

СЕКРЕТ подавати гарячим, можна з гарніром з гречки чи картоплі.

 

 

 

 

ЯЛОВОЧИЙ МОЗОК

500г яловичого мозку ῀1 ч.л. тертої лимонної цедри ῀2 ч.л. винного оцету ῀зелень ῀паприка ῀сіль ῀перець ῀зубчик часнику ῀олія ῀2 яйця ῀панірувальні сухарі або борошно.

Яловичий мозок почистить від плівки і покладіть  у миску. Залийте холодною водою, влийте винний оцет СМАЖЕНИЙ і залешить  на 30 хв. За цей час із нього вийде кров.

В іншу миску налийте олію і додайте подрібнений часник, паприку, цедру, зелень, сіль та перець, ретельно перемішайте.

Мозок вийміть з води, обсушить паперовим рушником і поріжте на шматочки, як волоський горіх, додайте у миску з маринадом, перемішайте та залишить у холодильнику на 24 години.

Збийте яйця, додайте борошно або сухарі, перемішайте. Мозок перекладіть з маринаду в кляр і обережно перемішайте. У сковороду влийте олію  і розігрійте на середньому вогні. Підготовлені шматочки мозку обсмажуйте з двох боків 3-4 хв. на середньому вогні.

СЕКРЕТ підсмажені шматки мозку перекладіть на паперові серветки, щоб забрати зайву олію.

 

КАЧАЧІ НІЖКИ В АПЕЛЬСИНОВОМУ  COУСІ З КАПУСТОЮ

качачі ніжки 2 скл. Апельсинового соку 2 ст.л. меду 50 мл червоного сухого вина пів головки червоної капусти олія сіль перець.

Капусту дрібно посічіть, викладіть у широку каструлю, залийте апельсиновим соком, додайте мед і вино. Поставте капусту на невеликий газ і тушкувайте під покришкою посоліть і поперчіть. Качачі ніжки помийте і наріжте на шкірі ножом сітку. Обсмажте  на сковороді до румяності з двох боків на олії. Перекладіть ніжки на капусту в каструлі і тушкуйте разом приблизно 1 год., доки мясо не стане мяким. Приправте до смаку.

СЕКРЕТ подавайте страву гарячою, виклавши ніжки на капусту.

 

КУРЯЧІ ГОМІЛКИ НА ХЛІБНІЙ ПОДУШЦІ

1 кг курячих гомілок 3-4 цибулини сіль суміш мелених перців 1 ч.л. гострої гірчиці домашній білий хліб.

Цибулю наріжте півкільцями, додайте сіль і суміш мелених перців з гірчицею, ретельно примніть руками, щоб виділився сік. Замаринуйте курячі гомілки в цибулі, залишивши на 2 год, або на ніч. На деко застелить шар фольги, покладіть шматочки білого хліба, зверху – гомілки з цибулею. Запікайте в  духовці при температурі 180 градусів близько 60 хв.

СЕКРЕТ подавайте з маринованим виноградом або оливками.

 

ІМБИРНА СВИНИНА ІЗ САКЕ

Страва саме для холодного зимового дня – зігріє, бо з імбиром та горілкою.

400 г ошийка 1 ст.л. саке (японська рисова горілка) 1 ст.л. тертого імбиру 3 ст.л. соєвого соусу 2-3 зубчики часнику 2 ч.л. коричневого цукру 2 ст.л. яблучного оцту маленька головка капусти сіль.

Спершу – соус маринад: змішуємо у мисці соєвий соус, тертий імбир, чавлений часник, саке, цукор і яблучний оцет. Свинину ріжемо тонкими смужками і кладемо в целофановий пакет. Поливаємо соусом – маринадом і щільно завязуємо, щоб не проходило повітря. Кладемо на годину до холодильника. Капусту шаткуємо і мнемо із сіллю. Викладаємо капусту на деко, зверху свинину і ставимо в духовку на 30 хв. при температурі 180 градусів.

СЕКРЕТ замість саке можна взяти звичайну горілку.            

 

ЯЛОВИЧИНА В ЛИМОННОМУ СОУСІ

Лимон варто додавати не тільки до чаю. Вітамін С нас убереже від застуди, а мясо з цитриною буде ніжнішим та ароматнішим.

700г яловичої вирізки 1 великий лимон 1 ст.л. соєвого соусу 5 ст.л. крохмалю 1 ст.л. цукру 1 пучок зеленої цибулі ῀зубчик часнику ῀4 ст.л. оливкової олії ῀сіль ῀перець.

Яловичину порізати на шматки завтовшки 1 см, потім можем – на смужки. Влити до яловичини соєвий соус, перемішати. Всипати 4 ст.л. крохмалю, знову перемішати, щоб шматочки м’яса були повністю покриті крохмалем. Зелену цибулю порізати на шматочки по 3 см. Часник  подрібнити. 3 лимона натерти цедру, з м’якуша відтиснути сік. Розігріти олію. Порціями обсмажити м’ясо. Обсмажити зелену цибулю і часник, можна в тій самій сковороді. Додати до цибулі мясо, цедру і сік лимона, цукор. 1 ст.л. крохмалю, що залишились, розвести в 1,5 ст.л. води. Влити розведений крохмаль до мяса. Ретельно перемішати і кипятити 2 хв.

СЕКРЕТ лимон попередньо ретельно помити й ошпарити окропом.

 

СВИНИНА З АЙВОЮ

500г свинячої виразки 500г айви 3 ст.л. олії спеції до м’яса ῀100 мл вина ῀сіль ῀перець.

Мясо порізати на шматочки, посипати сіллю, перцем, спеціями і залишити в холодильнику на декілька годин або й на добу. В казанку розігріти олію, викласти мясо і тушкувати під покришкою на маленькому вогні 1 год. Влити вино і тушкувати ще 20 хв.

Айву розрізати на четвертинки, почистити від серцевини, додати до мяса і готувати ще пів години.

СЕКРЕТ подавати гарячим, можна з гарніром з гречки чи картоплі.