суббота, 9 августа 2025 г.
пятница, 8 августа 2025 г.
Курка 🐔 "Теріякі" 2
Курка 🐔 "Теріякі"
Ця страва відрізняється особливою пікантністю. Вся справа в приготованому нами соусі, в якому замаринуємо м'ясо. За рахунок цього воно повністю змінює свій смак. Таку страву точно оцінять любителі японської кухні, оскільки курку, приготовану за цим рецептом, можна чудово поєднувати з іншими продуктами японської кухні: рисовою локшиною, наприклад.
Курка "Теріякі"
Курка теріякі
Інгредієнти:
Куряче м'ясо- 1 кг
Соєвий соус- 125 мілілітрів
Яблучний оцет- 4ст.л. або винний оцет
Перець мелений- 1ч.л.
Коричневий цукор- 150г
Крохмаль- 2ч.л.
Часник- 4 зубки
Імбир- сантиметрів 8 - 10
Насіння кунжуту за смаком
Приготування:
Крок перший. У невеликій каструльці змішати цукор, соєвий соус, оцет, перець, крохмаль, розведений у 50 мл холодної води, натерти на терці імбир та часник.
Крок другий. Помішуючи, доведемо до кипіння, соус повинен загустити. Деко змастимо олію.
Крок третій. Викладемо курку.
Крок четвертий. Добре поллємо соусом і відправляємо все це в попередньо розігріту духовку 220° на 30 хвилин.
Крок п'ятий. Через кожні 5-7 хвилин перемішуємо, щоб курка добре просочилася соусом.
вторник, 5 августа 2025 г.
Сирники
Який кисломолочний сир обрати
Для приготування сирників нам потрібен жирний кисломолочний сир – від 9%, можете брати фермерський, домашній та навіть безлактозний. Сир має бути не занадто вологим, тож якщо ви купили такий, в якому багато рідини, радимо відкинути його на друшляк з марлею, та трохи відтиснути.
Обирайте однорідний, мʼякий сир. За моїм досвідом сирники з твердого зернистого сиру не завжди виходять такими смачними, бо в структурі дуже відчуваються цілі зерна. Крім того, такі сирники не дуже зручно формувати, бо іноді вони розсипаються і доводиться додавати більше борошна. А це значить, що вони вже не будуть такими ніжними.
Щоб сирники мали гарну структуру і вийшли смачними, необхідно ретельно перемішати сирну масу, щоб вона була більш-менш однорідною. Це можна робити виделкою, а ще краще за допомогою товкачки.
Що додати до сирників
Класичні сирники смачні самі по собі, але щоб вони швидко не набридли ви можете урізноманітнити їх різними добавками — як то мак, родзинки, подрібнена курага, кокосова стружка або манка для більш пружної структури. Головне, що ви маєте пам’ятати — таких добавок не має бути багато. на таку порцію вам знадобиться 1-2 ст. л. маку, манки чи кокосової стружки, 30 г родзинок або подрібненої кураги.
Чому сирники пригорають
Дуже часто доводиться чути, що сирники пригорають. Це дуже неприємно, погодьтесь. Тому є декілька причин — найголовніша з яких використання великої кількості цукру, який починає дуже швидко карамелізуватись і горіти. Ті хто намагався приготувати карамель з цукру, зрозуміють про що йдеться. В нашому рецепті цукру небагато, ви навіть можете ще його трохи зменшити. Натомість ви можете подати готові сирники з солодким варенням, медом, згущеним молоком, чи просто посипавши їх цукровою пудрою. Ще однією з причин пригорання може бути банальний перегрів сковорідки, тому смажити сирники краще на середньому вогні.
Як заморозити сирники
Сирники на сніданок — це чудово, але кожен день замісити тісто, а до цього ще купувати смачний сир для них вийде не в кожного. На щастя, сирники дуже добре піддаються замороженню, тож якщо ви хочете ласувати ними досить часто скористайтесь цією порадою. Збільште кількість всіх інгредієнтів у 2 чи більше разів, в залежності від того, скільки ви хочете зробити заготівель і наскільки вам дозволить обʼєм морозильної камери. Після того як ви виконаєте всі кроки й дійдете до обкатування сирників в борошні, викладіть їх на одну чи декілька кухонних дощок, рівномірно присипаних ним, або застелених вощеним пергаментом і відправте до верхньої камери морозилки — там зазвичай найнижча температура. Через декілька годин, коли вони повністю застигнуть, дістаньте їх і перекладіть до поліетиленового пакета з застібкою. Якщо сирники трохи прилипли до дошки зачекайте декілька хвилин, щоб верхній шар трохи розтанув. Щоб заморожені сирники смакували так само як свіжі, рекомендую тримати їх в морозилці не більше двох тижнів. Перед смаженням рекомендую дати їм трохи відтанути, буквально 10 хвилин. Після чого їх можна смажити звичайним способом.
Як приготувати сирники
Приготування 20 хвилин
Порції 2
Складність Легко
Інгредієнти
400-500 г кисломолочного сиру 9%
1 яйце
3 ст. л. цукру
10 г ванільного цукру
дрібка солі
3 ст. л. (або 100 г) борошна з великою гіркою (+додатково для панірування)
3-4 ст. л. соняшникової олії для смаження
Сирники: покроковий рецепт
Крок 1
Приготуйте тісто на сирники. Змішайте в мисці 400 г кисломолочного сиру, яйце, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі для балансу смаку.
Крок 2
Ретельно перемішайте виделкою або товкачкою до отримання однорідної маси.
Крок 3
Додайте до суміші 3 ст. л. пшеничного борошна з невеличкою гіркою та знову ретельно перемішайте ложкою, до утворення однорідної пластичної маси схожої на тісто. Для більш вологого сиру може знадобитись додаткова ложка борошна.
Крок 4
Сформуйте сирники. На дошку розпиліть трішки борошна. Змастіть руку невеличкою кількістю соняшникової олії, беріть трішки сирної маси, приблизно 50-60 г. Формуйте круглі сирники діаметром 4 см та висотою 2 см.
Крок 5
Викладіть на дошку, притрушену борошном так, щоб вони не торкалися один одного. Обваляйте сирники з усіх боків у борошні, це допоможе їм тримати форму.
Крок 6
Розігрійте сковорідку з 3-4 ст. л. соняшникової олії на середньому вогні. Викладайте сирники та смажте до появи золотистої скоринки з обох боків. В мене пішло по 2 хвилини, а у вас може бути трішки по-іншому, все залежить від розміру та товщини сирників та інтенсивності нагріву.
Крок 7
Готові сирники викладіть на тарілку з паперовим рушником, щоб зайвий жир
всосався. Перекладіть ваші ідеальні сирники на тарілки та подавайте теплими. Вони чудові навіть без додатків, але ложка смачної густої сметани їм точно не завадить.
Готувати – це просто!
понедельник, 4 августа 2025 г.
воскресенье, 3 августа 2025 г.
Ікра із баклажанів
Икра из баклажанов (простой способ)
1 час 40 мин (ваши 1 час 10 мин)
Простой рецепт икры из баклажанов на зиму.
Продукты: Баклажаны - 500 г Морковь - 100 г Лук - 100 г Перец болгарский - 100г Помидоры - 200 г Соль -0,75ч.ложки Масло растительное - 150-200гр
Как приготовить икру из баклажанов на зиму:
Баклажаны вымыть, нарезать колечками толщиной 1-1,5 см
Лук очистить и нарезать кубиками.
Морковь очистить, вымыть и натереть на крупной терке.
Перец очистить от семян и нарезать кубиками.
Баклажаны обжарить колечками с двух сторон на подсолнечном масле. Для этого влить 3 ст. ложки масла, выложить баклажаны, жарить 2-3 минуты на среднем огне. Затем перевернуть, долить еще 1 ст. ложку масла и жарить еще 2-3 минуты.
Так пожарить все баклажаны.
Отдельно обжарить морковь. Для этого разогреть 2 ст. ложки растительного масла, выложить морковь, жарить, помешивая, на среднем огне, 5 минут.
Отдельно - мелко нарезанный лук, сладкий перец. Для этого разогреть еще 2 ст. ложки растительного масла, выложить лук и перец, жарить на среднем огне, помешивая, 5 минут.
Все сложить в кастрюлю.
Помидоры перемолоть или выжать томатный сок.
Заправить томатом из свежих помидоров. Тушить 30 минут.
Банки и крышки прокипятить.
Сложить икру в пропаренные банки, закатать стерильными крышками.
Икра из баклажанов на зиму готова. Приятного аппетита!
Из этого количества продуктов получается 750 мл икры.


















