понедельник, 5 мая 2025 г.

Картопля 🥔 по-селянськи

 Інгредієнти:


картопля – 0,5 кг;


сіль – 1 год. л.;


кукурудзяний крохмаль – 50 г;


червоний перець – 0,5 год. л.;


чорний перець – 0,5 год. л.;


паприка – 1 год. л.;


олія.


Приготування


Картоплю нарізати на слайси, всипати 1 год. л. солі та залити окропом. Залишити на 20 хвилин.


До крохмалю додати спеції та другу ложку солі.


З картоплі злити воду і обваляти в суміші з крохмалю та спецій.


Викласти на лист, застелений фольгою, і полити олією.


Запікати 25 хвилин при 200 °С.

воскресенье, 4 мая 2025 г.

Класична Берлінська кермо "Айсбайн"

 Рулька - це частина свинячої тушки, вірніше частина ноги. З неї можна приготувати багато страв. Особливо всім буде до смаку соковита свиняча рулька, запечена в духовці. Така страва стане чудовою прикрасою будь-якого святкового столу.

Рулька (свиняча) – 1 шт.


Пиво темне – 2 л.


Цибуля ріпчаста - 1 шт.


Часник – 8 зубчиків


Сіль – 2 ст. л.


Спеції (лавровий лист, кмин, орегано, базилік, перець горошок, гвоздика)


Олія – 2 ст. л.


Рульку помити, підчистити та витерти насухо. Зробити у ній маленькі надрізи, щоб краще пропросилася.

На дно каструли викласти всі зазначені спеції та 2 злегка роздавлених ножем зубчика часнику. Рульку добре натерти сіллю і покласти на спеції. Залийте темним пивом (воно має бути кімнатної температури) і варити 1,5-2 години, періодично знімаючи пінку, що утворилася.


Після того, як кермо "уварилося" і злегка стало видно кісточку на ніжці, вилучити її з каструльки і добре змастити вичавленим часником, змішаним з маслом. Покласти на противень і відправити до духовки. Розігрівати її заздалегідь не потрібно, все має готуватися поступово, тоді кермо добре просочиться часничком.


Смажить її в духовці протягом 30 хвилин, періодично поливаючи пивом зі спеціями, в якому варилося кермо. Потім слід збільшити вогонь (поливати більше не треба) і засмажити, щоб скоринка стала рум'яною та злегка підсмаженою.

суббота, 3 мая 2025 г.

Кола як засіб для чищення

 Кока-кола – популярний газований напій, відомий своїм солодким смаком. Однак багато людей не знають, що її можна використовувати як засіб для чищення. Все завдяки кислотним властивостям, які допоможуть впоратися з різними забрудненнями.


Видалення іржі


Кока-кола може використовуватися для видалення іржі з різних поверхонь, включаючи сантехніку, металеві інструменти та деталі автомобілів. Просто замочіть заржавілий предмет у кока-колі на кілька годин або на ніч, а потім потріть щіткою, щоб видалити іржу.


ПЛЯМИ НА ОДЯЗІ


Впорається кола і зі стійкими плямами на одязі, у тому числі від жиру, крові чи трави. Налийте кока-колу прямо на пляму, дайте їй увібратися протягом декількох хвилин, а потім виперіть річ як завжди.


Засіб для чищення унітазу


Кока-колу можна використовувати як альтернативний засіб для чищення унітазу. Просто вилийте банку напою в унітаз, залиште на годину, а потім потріть туалетною щіткою перед тим, як змити.



Приготувати засіб для чищення можна своїми руками, і ось як це зробити.


Інгредієнти: 100 г солі, чверть склянки харчової соди, 100 мл води.


Приготування: Всі компоненти з'єднуємо в глибокій ємності і ретельно розмішуємо до утворення однорідної рідкої пасти.


Використання: Саморобну суміш для чищення розподіляємо губкою по поверхні унітазу та залишаємо на кілька годин (краще – на всю ніч). Вапняний наліт в унітазі під впливом солі та соди розм'якшується, і на ранок вам буде зовсім не важко видалити його за допомогою йоржика чи твердої щітки.

Якщо наліт в унітазі розташований нижче ватерлінії, може знадобитися додаткова хитрість. Влийте в унітаз півпляшки 9% столового оцту та залиште на півгодини. Оцтова кислота добре справляється із забрудненнями на сантехніці, а також усуває всі неприємні запахи.

Очищення пригорілих каструль та сковорідок


Кока-колу використовують для очищення каструль і сковорідок, у яких пригоріла їжа. Налийте її в ємність, залиште на кілька годин, а потім потріть щіткою, щоб видалити нагар. Для надого результату колу можна трохи підігріти.


Видалення жуйки з волосся


Якщо у вас чи у вашої дитини у волоссі застрягла жувальна гумка, кока-кола може допомогти. Змочіть напоєм ділянку волосся, що злиплася, залиште на кілька хвилин, а потім акуратно зніміть жуйку.


Кока-кола є універсальним засобом для чищення різних предметів і поверхонь. Але важливо пам'ятати, що це солодкий напій, і щоб предмети не залишилися липкими, ретельно ополіскуйте їх після контакту з колою.

пятница, 2 мая 2025 г.

Запечена 🥔 в фользі

 Картопля - 1 шт

Вершковий сир — 250-300 грн

Лимон 🍋 (сік) - 1 шт

Часник (ізмельченний) - 1 зубчик 

Лук зелений (ізмельченний)


Як приготувати печену картоплю з сиром:


Кожну картоплину вимити та загорнути у фольгу.

Духовку розігріти до 230 градусів. Запікати картоплю 45 хвилин.

Вершковий сир викласти у миску. Влити лимонний сік.

Додати часник та цибулю.

Ретельно все змішати. Посолити, поперчити та знову перемішати.

Готові картоплини розрізати подовжньо не до кінця.

Трохи розкрити половинки картоплі.

Кожну "кишеню" заповнити начинкою із вершкового сиру. Печену картоплю із сиром можна подавати.

Готова печена картопля з сиром. Приємного апетиту!

вторник, 29 апреля 2025 г.

Наші Класичні ліниві вареники. Рецепт з фото крок за кроком


Калорійність: 225 Ккал/100 г

Час приготування 20 хвилин

Складність легко

Інгредієнти:

жирний сир 9% 200 г;

яйце куряче 1 шт.;


цукор в піску — 2 ст.л.;


пшеничне борошно вищого сорту 2 ст.л. (при великій вологості сиру збільште кількість до 4 ст.л.);


1/2 ч.л. ванільного цукру без гірки.

понедельник, 28 апреля 2025 г.

Зелений борщ із щавлем – один із найбільш смачних і корисних весняно-літніх супів.

 Готувати таку страву можна як на м'ясному бульйоні, так і пісний його варіант. У класичній версії головний компонент зеленого борщу – це молодий щавель, доповнений сезонними молодими овочами та яйцем.

Свіжа зелень не тільки приносить величезну користь організму, але й додає страві яскравих фарб. Легкий, приємний смак зеленого борщу неодмінно припаде до смаку всій родині. До того ж такий борщ дуже легкий та простий у приготуванні. Особливо добре смакуватиме така страва зі сметаною.

Інгредієнти:

  • Свинина - 500 г
  • Картопля - 2 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Щавель - 70 г
  • Яйця - 4 шт.
  • Вода - 2.5 л
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Рослинна олія - 20 г
  • Сіль - за смаком
  • Спеції сухі - за смаком

Спершу потрібно приготувати м'ясний бульйон. Взяти свинину з кісточкою або ребра, залити холодною водою й довести до кипіння. Знімати пінку, яка при цьому буде утворюватися. Варити м'ясо на повільному вогні впродовж години. Потім вийняти його та очистити від кісток. Бульйон процідити й повернути у нього м'ясо. Довести все знову до кипіння.

Очистити овочі від шкірки та промити в проточній воді. Картоплю нарізати невеликими шматочками й опустити в киплячий бульйон.

Моркву натерти на середній терці, цибулю дрібно нарізати. На гарячу сковороду налити трохи олії та викласти подрібнені цибулю й моркву. Обсмажувати 3-5 хвилин на середньому вогні. Потім викласти готову засмажку в каструлю з супом.

Яйця відварити в киплячій воді впродовж 5-7 хвилин. Потім залити їх холодною водою й остудити. Очистити їх від шкаралупи, нарізати та додати в суп. Для аромату додати один лавровий лист. За смаком посипати сіллю і спеціями.

Свіжий щавель промити і нарізати. Коли в супі картопля стане м'якою, можна додавати щавель. Разом із щавлем довести все до кипіння. Кип'ятити щавель немає необхідності. Тому додавати його в суп слід наприкінці варіння, перед вимиканням. Готовий зелений борщ накрити кришкою й дати трохи настоятися.

Десерт з 2-х інгредієнтів за копійки, а смак, як на мільйон

 

  • сир — 600 г;
  • желе (різнокольорове) — 3 уп. по 80 г;
  • вода — 600 мл. (по 200 мл. гарячої води на кожну порцію).

Спосіб приготування

У трьох окремих мисках розчинити кожне желе у 200 мл. гарячої води, добре перемішати до повного розчинення.У глибоку миску покласти 200 г сиру, влити перше желе й перебити все блендером до однорідної маси. Перелити у силіконову форму й поставити в холодильник на 30 хвилин.

Повторити ті ж дії з другим і третім видами желе, кожного разу викладаючи новий шар після застигання попереднього.

Коли всі шари готові, залишити десерт у холодильнику ще на 2 години. Обережно дістати з форми, нарізати пропорційно та подавати.