пятница, 8 августа 2025 г.

Курка 🐔 "Теріякі" 2

 Курка 🐔 "Теріякі"

Ця страва відрізняється особливою пікантністю. Вся справа в приготованому нами соусі, в якому замаринуємо м'ясо. За рахунок цього воно повністю змінює свій смак. Таку страву точно оцінять любителі японської кухні, оскільки курку, приготовану за цим рецептом, можна чудово поєднувати з іншими продуктами японської кухні: рисовою локшиною, наприклад.







сковороду 









Курка "Теріякі"

 



Курка теріякі 

Інгредієнти: 

Куряче м'ясо- 1 кг 

Соєвий соус- 125 мілілітрів

Яблучний оцет- 4ст.л. або винний оцет 

Перець мелений- 1ч.л.

Коричневий цукор- 150г

Крохмаль- 2ч.л.

Часник- 4 зубки 

Імбир- сантиметрів 8 - 10

Насіння кунжуту за смаком

Приготування: 

Крок перший. У невеликій каструльці змішати цукор, соєвий соус, оцет, перець, крохмаль, розведений у 50 мл холодної води, натерти на терці імбир та часник. 

Крок другий. Помішуючи, доведемо до кипіння, соус повинен загустити. Деко змастимо олію. 

Крок третій. Викладемо курку. 

Крок четвертий. Добре поллємо соусом і відправляємо все це в попередньо розігріту духовку 220° на 30 хвилин. 

Крок п'ятий. Через кожні 5-7 хвилин перемішуємо, щоб курка добре просочилася соусом.

вторник, 5 августа 2025 г.

Сирники

 Який кисломолочний сир обрати


Для приготування сирників нам потрібен жирний кисломолочний сир – від 9%, можете брати фермерський, домашній та навіть безлактозний. Сир має бути не занадто вологим, тож якщо ви купили такий, в якому багато рідини, радимо відкинути його на друшляк з марлею, та трохи відтиснути.


Обирайте однорідний, мʼякий сир. За моїм досвідом сирники з твердого зернистого сиру не завжди виходять такими смачними, бо в структурі дуже відчуваються цілі зерна. Крім того, такі сирники не дуже зручно формувати, бо іноді вони розсипаються і доводиться додавати більше борошна. А це значить, що вони вже не будуть такими ніжними.


Щоб сирники мали гарну структуру і вийшли смачними, необхідно ретельно перемішати сирну масу, щоб вона була більш-менш однорідною. Це можна робити виделкою, а ще краще за допомогою товкачки.


Що додати до сирників


Класичні сирники смачні самі по собі, але щоб вони швидко не набридли ви можете урізноманітнити їх різними добавками — як то мак, родзинки, подрібнена курага, кокосова стружка або манка для більш пружної структури. Головне, що ви маєте пам’ятати — таких добавок не має бути багато. на таку порцію вам знадобиться 1-2 ст. л. маку, манки чи кокосової стружки, 30 г родзинок або подрібненої кураги.


Чому сирники пригорають


Дуже часто доводиться чути, що сирники пригорають. Це дуже неприємно, погодьтесь. Тому є декілька причин — найголовніша з яких використання великої кількості цукру, який починає дуже швидко карамелізуватись і горіти. Ті хто намагався приготувати карамель з цукру, зрозуміють про що йдеться.  В нашому рецепті цукру небагато, ви навіть можете ще його трохи зменшити. Натомість ви можете подати готові сирники з солодким варенням, медом, згущеним молоком, чи просто посипавши їх цукровою пудрою. Ще однією з причин пригорання може бути банальний перегрів сковорідки, тому смажити сирники краще на середньому вогні.


Як заморозити сирники


Сирники на сніданок — це чудово, але кожен день замісити тісто, а до цього ще купувати смачний сир для них вийде не в кожного. На щастя, сирники дуже добре піддаються замороженню, тож якщо ви хочете ласувати ними досить часто скористайтесь цією порадою. Збільште кількість всіх інгредієнтів у 2 чи більше разів, в залежності від того, скільки ви хочете зробити заготівель і наскільки вам дозволить обʼєм морозильної камери. Після того як ви виконаєте всі кроки й дійдете до обкатування сирників в борошні, викладіть їх на одну чи декілька кухонних дощок, рівномірно присипаних ним, або застелених вощеним пергаментом і відправте до верхньої камери морозилки — там зазвичай найнижча температура. Через декілька годин, коли вони повністю застигнуть, дістаньте їх і перекладіть до поліетиленового пакета з застібкою. Якщо сирники трохи прилипли до дошки зачекайте декілька хвилин, щоб верхній шар трохи розтанув. Щоб заморожені сирники смакували так само як свіжі, рекомендую тримати їх в морозилці не більше двох тижнів. Перед смаженням рекомендую дати їм трохи відтанути, буквально 10 хвилин. Після чого їх можна смажити звичайним способом.


Як приготувати сирники


Приготування 20 хвилин


Порції 2


Складність Легко


Інгредієнти


400-500 г кисломолочного сиру 9%


1 яйце


3 ст. л. цукру


10 г ванільного цукру


дрібка солі


3 ст. л. (або 100 г) борошна з великою гіркою (+додатково для панірування)


3-4 ст. л. соняшникової олії для смаження


Сирники: покроковий рецепт


Крок 1


Приготуйте тісто на сирники. Змішайте в мисці 400 г кисломолочного сиру, яйце, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі для балансу смаку.


Крок 2


Ретельно перемішайте виделкою або товкачкою до отримання однорідної маси.


Крок 3


Додайте до суміші 3 ст. л. пшеничного борошна з невеличкою гіркою та знову ретельно перемішайте ложкою, до утворення однорідної пластичної маси схожої на тісто. Для більш вологого сиру може знадобитись додаткова ложка борошна.


Крок 4


Сформуйте сирники. На дошку розпиліть трішки борошна. Змастіть руку невеличкою кількістю соняшникової олії, беріть трішки сирної маси, приблизно 50-60 г. Формуйте круглі сирники діаметром 4 см та висотою 2 см.


Крок 5


Викладіть на дошку, притрушену борошном так, щоб вони не торкалися один одного. Обваляйте сирники з усіх боків у борошні, це допоможе їм тримати форму.


Крок 6


Розігрійте сковорідку з 3-4 ст. л. соняшникової олії на середньому вогні. Викладайте сирники та смажте до появи золотистої скоринки з обох боків. В мене пішло по 2 хвилини, а у вас може бути трішки по-іншому, все залежить від розміру та товщини сирників та інтенсивності нагріву.


Крок 7


Готові сирники викладіть на тарілку з паперовим рушником, щоб зайвий жир 


всосався. Перекладіть ваші ідеальні сирники на тарілки та подавайте теплими. Вони чудові навіть без додатків, але ложка смачної густої сметани їм точно не завадить.


Готувати – це просто!

воскресенье, 3 августа 2025 г.

Ікра із баклажанів

 Икра из баклажанов (простой способ)



1 час 40 мин (ваши 1 час 10 мин)



Простой рецепт икры из баклажанов на зиму.


Продукты: Баклажаны - 500 г Морковь - 100 г Лук - 100 г Перец болгарский - 100г Помидоры - 200 г Соль -0,75ч.ложки Масло растительное - 150-200гр


Как приготовить икру из баклажанов на зиму:


Баклажаны вымыть, нарезать колечками толщиной 1-1,5 см




Лук очистить и нарезать кубиками.




Морковь очистить, вымыть и натереть на крупной терке.




Перец очистить от семян и нарезать кубиками.




Баклажаны обжарить колечками с двух сторон на подсолнечном масле. Для этого влить 3 ст. ложки масла, выложить баклажаны, жарить 2-3 минуты на среднем огне. Затем перевернуть, долить еще 1 ст. ложку масла и жарить еще 2-3 минуты.


Так пожарить все баклажаны.




Отдельно обжарить морковь. Для этого разогреть 2 ст. ложки растительного масла, выложить морковь, жарить, помешивая, на среднем огне, 5 минут.




Отдельно - мелко нарезанный лук, сладкий перец. Для этого разогреть еще 2 ст. ложки растительного масла, выложить лук и перец, жарить на среднем огне, помешивая, 5 минут.




Все сложить в кастрюлю.




Помидоры перемолоть или выжать томатный сок.




Заправить томатом из свежих помидоров. Тушить 30 минут.




Банки и крышки прокипятить.


Сложить икру в пропаренные банки, закатать стерильными крышками.

Икра из баклажанов на зиму готова. Приятного аппетита!

Из этого количества продуктов получается 750 мл икры.

четверг, 17 июля 2025 г.

Кабачкова ікра

 Інгредієнти


 2,25 л икры


Ингредиенты на 2,25 л икры:


2 кг кабачков


700 г моркови


600 г лука


1-2 острых перца


1 большая головка чеснока


170 мл растительного масла


200 г томатной пасты


2 ст. л. сахара


2 ч. л. соли


1 ст. л. уксуса 9%

 Можно без острого перца, получится как магазинная.

Інструкція з приготування

1

Кабачки почистить (иначе, икра может иметь зеленоватый оттенок). Если кабачки перезревшие, очистить от семян. Нарезать кубиками. Морковь натереть на крупной терке.

2

Лук нарезать кубиками. Острый перец очистить от семян и нарезать полукольцами. Измельчить чеснок.

3

Кастрюлю поставить на сильный огонь, вылить растительное масло, высыпать морковь и обжаривать, помешивая, сначала на сильном огне, а потом - чуть выше среднего в течении 10 минут. Морковь за это время потеряет цвет и приобретет легкий ореховый аромат.

4

Убавить огонь до среднего, добавить лук и обжаривать, помешивая, 5 минут. Добавить томатную пасту, перемешать и жарить 1 минуту.

5

Добавить кабачки, перемешать и тушить под крышкой 30 минут, периодически помешивая.

6

Добавить перец, чеснок, сахар, соль, уксус, перемешать и тушить под крышкой 10 минут. Снять с огня.

7

Массу хорошо пробить блендером.

8

Вернуть на огонь и, постоянно помешивая, довести до кипения. Масса сильно булькает и брызгается, поэтому крышку держите наготове, и при закипании сразу накройте и снимите с огня.

9

Разлить по стерилизованным банкам и закатать. Я храню икру в погребе и её не пастеризую. Для хранения при комнатной температуре лучше пропастеризовать.