пятница, 8 августа 2025 г.

Курка "Теріякі"

 



Курка теріякі 

Інгредієнти: 

Куряче м'ясо- 1 кг 

Соєвий соус- 125 мілілітрів

Яблучний оцет- 4ст.л. або винний оцет 

Перець мелений- 1ч.л.

Коричневий цукор- 150г

Крохмаль- 2ч.л.

Часник- 4 зубки 

Імбир- сантиметрів 8 - 10

Насіння кунжуту за смаком

Приготування: 

Крок перший. У невеликій каструльці змішати цукор, соєвий соус, оцет, перець, крохмаль, розведений у 50 мл холодної води, натерти на терці імбир та часник. 

Крок другий. Помішуючи, доведемо до кипіння, соус повинен загустити. Деко змастимо олію. 

Крок третій. Викладемо курку. 

Крок четвертий. Добре поллємо соусом і відправляємо все це в попередньо розігріту духовку 220° на 30 хвилин. 

Крок п'ятий. Через кожні 5-7 хвилин перемішуємо, щоб курка добре просочилася соусом.

вторник, 5 августа 2025 г.

Сирники

 Який кисломолочний сир обрати


Для приготування сирників нам потрібен жирний кисломолочний сир – від 9%, можете брати фермерський, домашній та навіть безлактозний. Сир має бути не занадто вологим, тож якщо ви купили такий, в якому багато рідини, радимо відкинути його на друшляк з марлею, та трохи відтиснути.


Обирайте однорідний, мʼякий сир. За моїм досвідом сирники з твердого зернистого сиру не завжди виходять такими смачними, бо в структурі дуже відчуваються цілі зерна. Крім того, такі сирники не дуже зручно формувати, бо іноді вони розсипаються і доводиться додавати більше борошна. А це значить, що вони вже не будуть такими ніжними.


Щоб сирники мали гарну структуру і вийшли смачними, необхідно ретельно перемішати сирну масу, щоб вона була більш-менш однорідною. Це можна робити виделкою, а ще краще за допомогою товкачки.


Що додати до сирників


Класичні сирники смачні самі по собі, але щоб вони швидко не набридли ви можете урізноманітнити їх різними добавками — як то мак, родзинки, подрібнена курага, кокосова стружка або манка для більш пружної структури. Головне, що ви маєте пам’ятати — таких добавок не має бути багато. на таку порцію вам знадобиться 1-2 ст. л. маку, манки чи кокосової стружки, 30 г родзинок або подрібненої кураги.


Чому сирники пригорають


Дуже часто доводиться чути, що сирники пригорають. Це дуже неприємно, погодьтесь. Тому є декілька причин — найголовніша з яких використання великої кількості цукру, який починає дуже швидко карамелізуватись і горіти. Ті хто намагався приготувати карамель з цукру, зрозуміють про що йдеться.  В нашому рецепті цукру небагато, ви навіть можете ще його трохи зменшити. Натомість ви можете подати готові сирники з солодким варенням, медом, згущеним молоком, чи просто посипавши їх цукровою пудрою. Ще однією з причин пригорання може бути банальний перегрів сковорідки, тому смажити сирники краще на середньому вогні.


Як заморозити сирники


Сирники на сніданок — це чудово, але кожен день замісити тісто, а до цього ще купувати смачний сир для них вийде не в кожного. На щастя, сирники дуже добре піддаються замороженню, тож якщо ви хочете ласувати ними досить часто скористайтесь цією порадою. Збільште кількість всіх інгредієнтів у 2 чи більше разів, в залежності від того, скільки ви хочете зробити заготівель і наскільки вам дозволить обʼєм морозильної камери. Після того як ви виконаєте всі кроки й дійдете до обкатування сирників в борошні, викладіть їх на одну чи декілька кухонних дощок, рівномірно присипаних ним, або застелених вощеним пергаментом і відправте до верхньої камери морозилки — там зазвичай найнижча температура. Через декілька годин, коли вони повністю застигнуть, дістаньте їх і перекладіть до поліетиленового пакета з застібкою. Якщо сирники трохи прилипли до дошки зачекайте декілька хвилин, щоб верхній шар трохи розтанув. Щоб заморожені сирники смакували так само як свіжі, рекомендую тримати їх в морозилці не більше двох тижнів. Перед смаженням рекомендую дати їм трохи відтанути, буквально 10 хвилин. Після чого їх можна смажити звичайним способом.


Як приготувати сирники


Приготування 20 хвилин


Порції 2


Складність Легко


Інгредієнти


400-500 г кисломолочного сиру 9%


1 яйце


3 ст. л. цукру


10 г ванільного цукру


дрібка солі


3 ст. л. (або 100 г) борошна з великою гіркою (+додатково для панірування)


3-4 ст. л. соняшникової олії для смаження


Сирники: покроковий рецепт


Крок 1


Приготуйте тісто на сирники. Змішайте в мисці 400 г кисломолочного сиру, яйце, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі для балансу смаку.


Крок 2


Ретельно перемішайте виделкою або товкачкою до отримання однорідної маси.


Крок 3


Додайте до суміші 3 ст. л. пшеничного борошна з невеличкою гіркою та знову ретельно перемішайте ложкою, до утворення однорідної пластичної маси схожої на тісто. Для більш вологого сиру може знадобитись додаткова ложка борошна.


Крок 4


Сформуйте сирники. На дошку розпиліть трішки борошна. Змастіть руку невеличкою кількістю соняшникової олії, беріть трішки сирної маси, приблизно 50-60 г. Формуйте круглі сирники діаметром 4 см та висотою 2 см.


Крок 5


Викладіть на дошку, притрушену борошном так, щоб вони не торкалися один одного. Обваляйте сирники з усіх боків у борошні, це допоможе їм тримати форму.


Крок 6


Розігрійте сковорідку з 3-4 ст. л. соняшникової олії на середньому вогні. Викладайте сирники та смажте до появи золотистої скоринки з обох боків. В мене пішло по 2 хвилини, а у вас може бути трішки по-іншому, все залежить від розміру та товщини сирників та інтенсивності нагріву.


Крок 7


Готові сирники викладіть на тарілку з паперовим рушником, щоб зайвий жир 


всосався. Перекладіть ваші ідеальні сирники на тарілки та подавайте теплими. Вони чудові навіть без додатків, але ложка смачної густої сметани їм точно не завадить.


Готувати – це просто!

воскресенье, 3 августа 2025 г.

Ікра із баклажанів

 Икра из баклажанов (простой способ)



1 час 40 мин (ваши 1 час 10 мин)



Простой рецепт икры из баклажанов на зиму.


Продукты: Баклажаны - 500 г Морковь - 100 г Лук - 100 г Перец болгарский - 100г Помидоры - 200 г Соль -0,75ч.ложки Масло растительное - 150-200гр


Как приготовить икру из баклажанов на зиму:


Баклажаны вымыть, нарезать колечками толщиной 1-1,5 см




Лук очистить и нарезать кубиками.




Морковь очистить, вымыть и натереть на крупной терке.




Перец очистить от семян и нарезать кубиками.




Баклажаны обжарить колечками с двух сторон на подсолнечном масле. Для этого влить 3 ст. ложки масла, выложить баклажаны, жарить 2-3 минуты на среднем огне. Затем перевернуть, долить еще 1 ст. ложку масла и жарить еще 2-3 минуты.


Так пожарить все баклажаны.




Отдельно обжарить морковь. Для этого разогреть 2 ст. ложки растительного масла, выложить морковь, жарить, помешивая, на среднем огне, 5 минут.




Отдельно - мелко нарезанный лук, сладкий перец. Для этого разогреть еще 2 ст. ложки растительного масла, выложить лук и перец, жарить на среднем огне, помешивая, 5 минут.




Все сложить в кастрюлю.




Помидоры перемолоть или выжать томатный сок.




Заправить томатом из свежих помидоров. Тушить 30 минут.




Банки и крышки прокипятить.


Сложить икру в пропаренные банки, закатать стерильными крышками.

Икра из баклажанов на зиму готова. Приятного аппетита!

Из этого количества продуктов получается 750 мл икры.

четверг, 17 июля 2025 г.

Кабачкова ікра

 Інгредієнти


 2,25 л икры


Ингредиенты на 2,25 л икры:


2 кг кабачков


700 г моркови


600 г лука


1-2 острых перца


1 большая головка чеснока


170 мл растительного масла


200 г томатной пасты


2 ст. л. сахара


2 ч. л. соли


1 ст. л. уксуса 9%

 Можно без острого перца, получится как магазинная.

Інструкція з приготування

1

Кабачки почистить (иначе, икра может иметь зеленоватый оттенок). Если кабачки перезревшие, очистить от семян. Нарезать кубиками. Морковь натереть на крупной терке.

2

Лук нарезать кубиками. Острый перец очистить от семян и нарезать полукольцами. Измельчить чеснок.

3

Кастрюлю поставить на сильный огонь, вылить растительное масло, высыпать морковь и обжаривать, помешивая, сначала на сильном огне, а потом - чуть выше среднего в течении 10 минут. Морковь за это время потеряет цвет и приобретет легкий ореховый аромат.

4

Убавить огонь до среднего, добавить лук и обжаривать, помешивая, 5 минут. Добавить томатную пасту, перемешать и жарить 1 минуту.

5

Добавить кабачки, перемешать и тушить под крышкой 30 минут, периодически помешивая.

6

Добавить перец, чеснок, сахар, соль, уксус, перемешать и тушить под крышкой 10 минут. Снять с огня.

7

Массу хорошо пробить блендером.

8

Вернуть на огонь и, постоянно помешивая, довести до кипения. Масса сильно булькает и брызгается, поэтому крышку держите наготове, и при закипании сразу накройте и снимите с огня.

9

Разлить по стерилизованным банкам и закатать. Я храню икру в погребе и её не пастеризую. Для хранения при комнатной температуре лучше пропастеризовать.


четверг, 12 июня 2025 г.

Для миття унітазів

 5 ложок — і унітаз сяятиме білизною навіть у темряві: не буде ні нальоту, ні іржі, ні жовтих плям


Досвідчені господині вже давно не купують дороговартісні хімічні засоби для чищення сантехніки. Адже все, що для цього потрібно, неодмінно знайдеться під рукою. За допомогою цих народних методів можна легко позбутися вапна, іржі та неприємного запаху.


Як позбутися вапняного нальоту й жовтизни з унітазу


Щоб приготувати диво-суміш для чищення унітазу, вам знадобиться чотири простих інгредієнти:


2 столові ложки харчової соди;


1 столова ложка звичайної солі;


1 столова ложка будь-якої зубної пасти;


1 столова ложка засобу для миття посуду.


Спосіб приготування і застосування. Змішайте всі складники до утворення пастоподібної суміші. Потім нанесіть засіб на забруднені ділянки унітазу чи раковини. Приділіть особливу увагу тим місцям, де видно жовті плями чи вапняний наліт. Залиште на 1–2 години, щоб суміш відпрацювала. Потім добре потріть йоржиком чи жорсткою губкою та змийте водою. Результат вас приємно здивує — сантехніка сяятиме бездоганною чистотою. До того ж, засіб не лише очищує, а й дезінфікує поверхні, залишаючи після себе приємний запах і блиск.


Цю пасту також можна застосовувати для чищення:


ванни;


душової кабіни;


змішувачів;


плитки та швів.


Як позбутися навіть застарілої іржі з унітазу


Цей простий метод допоможе позбутися іржі, коли вже нічого не допомагає.


Треба взяти столовий білий оцет 9% і непотрібний старий рушник.


Змочіть рушник оцтом, прикладіть до іржавої ділянки, наприклад, в області навколо зливу чи під обідком унітазу, залиште на 3 години чи навіть на ніч.


Оцет роз’їсть стару іржу та наліт.


Потім просто зніміть рушник, потріть йоржиком, де це необхідно, і змийте водою кілька разів.


Які ще три перевірені методи, щоб позбутися іржі та вапна із сантехніки


Лимонна кислота й сода. Щоб приготувати засіб для чищення ванни чи унітазу, змішайте столову ложку лимонної кислоти зі столовою ложкою соди. Нанесіть суміш на проблемні місця і збризніть водою з пульверизатора. Залиште засіб відпрацьовувати на годину, а потім протріть і змийте водою. Вапняний наліт зникне, наче й не було.


Перекис водню і сода. Перекис водню на відмінно впорається з жовтизною на сантехніці та продезінфікує поверхні. Зробіть кашку з соди й перекису, нанесіть на плями і залиште на годину. Після того, як паста відпрацює, змийте її водою. Результат вас приємно здивує — від жовтизни не залишиться і сліду. Навіть старий унітаз сяятиме бездоганною білизною.


Газована вода (Coca-Cola). Так, звичайна кола містить фосфорну кислоту, яка здатна роз’їдати іржу. Залийте в унітаз пів літри напою, залиште на ніч, а зранку просто пройдіться йоржиком по поверхні. У такий спосіб можна позбутися навіть застарілої іржі та вапна з поверхні сантехніки.